28 apr 2021

Opvallend bedrijfspand aan de Westerval in Enschede uitgelicht in vakblad Industriebouw

Wie over de N18 komt aanrijden kan het niet missen: Westerval in Enschede. Met vijf verschillende soorten bakstenen die op tien verschillende manieren zijn verwerkt, is de opvallende gevel een visitekaartje voor Bouwbedrijf Homan aan de rand van het Enschedese industrieterrein.

“Elders in Twente vind je dit soort bijzondere gebouwen ook”, vertelt Luc Velten, directeur bij Bouwbedrijf Homan die het opvallende bedrijfsverzamel gebouw bouwt. “We werken namelijk vaker samen met RG Investments en Reggehave Projectrealisatie en dan krijg je een synergie die zowel een lust is voor het oog als een zegen voor de calculatie.” Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Westerval in Enschede dat dit voorjaar ontstaat, biedt plaats aan vijf ondernemingen. De eerste vier hebben al getekend, vertelt Velten verder. “RJ Security, Kitt Engineering, Zandvoort Verf
& Groothandel en BGT Bio Liquids. Met de vijfde zijn we in onderhandeling.”

Bijzondere gevelsteen
Bouwbedrijf Homan onderscheidt zich graag door onverwachte en creatieve vondsten, zowel in de particuliere bouw als in de utiliteitsbouw. Velten: “We willen ons op ons vakgebied onderscheiden. De gevelsteen die gebruikt is voor de opvallende gevel aan de Westerval, is afkomstig van de enige fabriek in Nederland die nog met een kolengestookte
oven werkt, Steenfabriek Vogelensangh in Deest. En dat maakt het gebouw meteen heel bijzonder.” Ondanks de bijna ambachtelijke manier waarop Bouwbedrijf Homan aan de Westerval Enschede aan het bouwen is, vordert de bouw heel gestaag omdat het bouwproces strak gepland is. Velten: “We zijn in december 2020 begonnen en de planning is dat we voor de bouwvak klaar zullen zijn.”

Duurzame energievoorziening
Naast de opvallende gevel heeft Bouwbedrijf Homan ook veel aandacht aan de binnenkant van het pand gegeven. “Efficiency is daarbij doorslaggevend. Het is van binnen een praktisch ingedeeld pand met een rechttoe-rechtaan staalconstructie en muren en vloeren van prefabbeton. De buitenkozijnen zijn weer van aluminium, geleverd door Polybouw. Wat mij betreft is deze manier van bouwen the best of both worlds.” De engineering heeft Bouwbedrijf Homan voor eigen rekening genomen: de creatieve architectuur is verzorgd door STUDIO • NL. Daarbij is met name ook naar de footprint gekeken. “We gaan 800 zonnepanelen op het dak leggen waardoor er een duurzame energievoorziening is.”

Lees het hele artikel in Industriebouw hier (PDF)

Bron: Industriebouw (editie: april 2021). Industriebouw is hét vakblad voor de bouwsector. Elf keer per jaar verschijnt Industriebouw met informatie en achtergronden over actuele bouwprojecten in Nederland. 

Meer weten over dit bericht?

Bouwbedrijf Homan
Algemeen